PDA

Volledige versie bekijken : Emiel Van Cauter


theo buiting
3 november 2006, 21:55
Wie kan mij iets vertellen over de levensloop van Emiel van Cauter geb. 2/12/35 te Menegem-Wolvertem, overl. 26/10/75 te Bangkok. Volgens collega beroepsrenners uit zijn tijd kwam hij vaak met een lijkwagen naar de koers. Lijkt me een beetje morbide, alhoewel courir c'est mourir un peu (dixit Krabbé).

andreas
3 november 2006, 22:04
over die lijkwagen wist ik niets. Emiel Van Cauter startte na zijn loopbaan een zaak in café-automaten en boerde daar waarschijnlijk zo goed dat hij een wielerploeg oprichtte (Magniflex-Van Cauter) waarvoor o.a. Rik Van Linden nog uitkwam. Hij kwam later geheimzinnig om het leven in Bangkok. Rond die tijd overleed geloof ik ook Serge Reding, onze gewichtheffer die een zilveren medaille behaalde op de Olympische Spelen van Mexico.

Frascati55
4 november 2006, 08:57
Ik denk dat je steeds terecht kan bij Carina Van Tittelboom-Van Cauter, de dochter van Emiel, voor meer info. Zij is bestendig afgevaardigde voor de provincie Oost-Vlaanderen en is gehuwd met de burgemeester van Herzele.

Het is inderdaad zo dat Miel in vrij duistere omstandigheden overleed in Bangkok. Naast Miel waren er nog andere ex-profs die zich in de wereld van de caféspelen "gooiden", ook de Brusselse ex-prof Daniël Tailleu was in dat geval.
Als ik het goed heb bestaan de ETS Emile Van cauter nog steeds (maar wie ze leidt nu weet ik niet )

ETABLISSEMENTS EMILE VAN CAUTER
SINT-AMANDSSTRAAT 24
1853 STROMBEEK-BEVER

Wat zijn carrière betreft :
Na zijn wereldtitel bij de amateurs in 1954(Solingen - wat blijft die aankomstfoto toch "aangrijpend") ging hij als een komeet over bij de profs en werd in 1955 onmiddellijk kampioen van België, 4de in LBL, 4de in Parijs -Tours en 11de in de Ronde van Lombardije, maar daar is het bij gebleven. Zoals velen (o.a. ook André Noyelle) die schitterden bij de amateurs, kon hij de beloften niet waar maken. Hij reed tot 1959 verder met enkele kleine overwinningen en probeerde het nog eens in 1961, maar zonder succes.

andreas
4 november 2006, 15:26
Over Miel Van Cauter schiet me nog een anekdote te binnen. In een kampioenschap van België gewonnen door Rik Van Looy behoorde hij ook tot de kopgroep. Wegens een defekt aan zijn fiets (kaderbreuk?) hing Rik Van Looy het laatste gedeelte van de ontsnapping steeds achteraan te bengelen in het kopgroepje ondanks de aanmaningen van Miel Van Cauter. Maar toen de aankomst in zicht kwam vergat hij het euvel aan zijn fiets en won overtuigend. Miel Van Cauter protesteerde luidkeels tegen zulke "profiteur". En ik geloof zelfs dat Rik toen om het tegendeel te bewijzen in een van de volgende wedstrijden Miel Van Cauter lik op stuk gaf door zijn prestaties op de fiets.

bladtwilly
4 november 2006, 20:26
Miel is geboren te Meuzegem en niet Menegem.
De zaak van Miel is nu in handen van zijn zoon,die nog te Meuzegem woont.
Heb Miel nog weten crossen in Zemst wel met een sigaar in zijn mond,heeft bij mijn moeder in het cafe nog een bingokast staan gehad.
Als U naar linkhoutbikers gaat hebt U nog vele mooie foto's van Miel .
Groetjes Willy

Frascati55
5 november 2006, 08:07
Ronduit schitterende foto's Willy.
Mijn vader herinnert zich ook nog een pittige anecdote van Miel, die in 1953-54 een serieuze concurrent was van Maurice Meuleman bij de liefhebbers. In een wedstrijd in Nieuwerkerken(O-Vl) ging het er in de spurt zo heftig aan toe dat ze mekaar van de weg reden. Meuleman werd uiteindelijk gedeklasseerd en van Cauter als winnaar gezet.

Markus
5 november 2006, 12:41
De ouders van Miel hadden een begrafenisonderneming

thielemans jozef
5 november 2006, 18:03
Over de beginjaren van Miel verscheen in Het Laatste nieuws van dinsdag 31 januari 1956 het volgende.

Geboren op 2 december 1941 te Wolvertem -Meusegem, studeerde Miel Van Cauter aan de normaalschool te Brakel, ( waarschijnlijk bedoelden ze Brussel )
nadat hij met zijn 1m67 kg evenals zijn broer jockey gespeeld had waagde hij zich in 1949 aan de wielersport .
Meteen had hij zijn weg gevonden. Datzelfde jaar Behaalde hij 18 overwinningen
sommige daarvan schreef hij op zijn actief nadat hij dezefde dag om 4u30 was opgestaan en tot 'smiddags hard boerenwerk had vericht.
Hij heeft echter moed te koop en schrikte hem nooit af: twee jaar geleden, toen zijn vader ziek werd, stond hij practisch alleen aan het hoofd van de 7 ha grote boederij.
Ondertussen reed hij 21 overwinningen bijeen en hielp zijn broer in de begrafenisonderneming.

1950 8 overwinningen
1951 14 ,
1952 20 ,
1953 21 ,
1954 17 ,

theo buiting
7 november 2006, 00:16
Bedankt voor de geweldige respons op deze topic.
Ik ben nu toch wel benieuwd naar de aankomstfoto van Solingen. Kan iemand die plaatsen? Op wat er in Bangkok gebeurde rust kennelijk nog een taboe, of valt er toch meer over te vertellen.

vanwinjp
7 november 2006, 09:51
De foto van Solingen is een posterversie waard en pasklaar te gebruiken voor een campagne tegen dopinggebruik in de sport. Nu is het wel zo dat er van die generatie bijna geen anderen rondtoerden dan zij die aan de amfetamines gezeten hadden. Dat was toen niet verboden en heel normaal binnen het wielrennen. Wie dat niet wou pakken was in die jaren een domme conservatief. Wie niet wist dat het bestond was meer dan achterlijk.

Van Bangkok weet blijkbaar niemand het fijne, maar de combinatie van Zuid Oost Azie en de gokbranche : daar gebeuren tal van "accidenten" mee.

Johan

Frascati55
11 oktober 2007, 18:03
Misschien bedoelen we allen deze foto, maar ik betwijfel of het de aankomstfoto is