Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging.

Criteria, kermiskoersen, etc.

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Weergeven
Clear All
nieuwe berichten

  Criteria, kermiskoersen, etc.

  Hoe kijken jullie aan tegen het fenomeen criterium en het fenomeen kermiskoers?

  Vorige week won Mathieu van der Poel de Super 8 Classic en het commentaar was: "hij wint zijn eerste koers als wereldkampioen". Reactie op social media: "hij heeft ook al de profronde van Etten-Leur gewonnen als wereldkampioen".

  Heeft hij dit jaar nu 6 koersen gewonnen of tellen de zeges in Aalst, Roosendaal en Etten-Leur niet mee?
  En wat met de gegevens uit het verleden: Eddy Merckx: 525 zeges en Maertens 54 in 1 jaar. Zijn deze "vaststaande" gegevens ook niet meer vanzelfsprekend en moeten hier de kermiskoersen ook uit gefilterd worden?

  #2
  William

  Heel moeilijk, vooral omdat je tijden niet kan vergelijken. Kermiskoersen en criteriums waren altijd minder waard dan de ritten in lijn, maar werden destijds wel hardnekkig betwist. Maar ook toen waren er ontsporingen, weddenschappen op de kermiskoersen (soms kon je beter verliezen en laten wedden op een tegenstander) en de groten konden fysisch ook niet elk criterium voluit gaan en maakten al eens een compromis.

  Criteriums zijn vandaag in ieder geval een joke en hebben voor mij nul waarde. Maar dat is vandaag.

  Ongeacht wat sommige modernisten zouden willen, je kan de geschiedenis niet herschrijven.Destijds werden kermiskoersen en criteriums als echte zeges geteld. Dus dat is een feit, je kan dat niet retroactief veranderen. Wat je wel kan is de de toenmalige. telling kritisch onder ogen nemen, maar dan wel in het kader van de toenmalige normen.

  Zo zijn de 525 zeges van Merckx een fabeltje, ondertussen al recht gezet in Knack en (gedeeltelijk) op Wikipedia, en dit dank zij het werk van Jan De Smet en mezelf. de juiste cijfers zijn 521, waarvan 442 als beroepsrenners. Belangrijk bij een telling als deze is consequent te zijn. Ofwel tel je alle resultaten per ploeg of geen, al kan je wel een onderscheid maken welke tijdritten per ploeg je telt (per twee, per drie, of ongeacht het aantal). hetzelfde geldt voor welke nevennummers van een criterium je telt, alle, of enkel in lijn en een tijdrit? En wat met een eventueel klassement over meerdere proeven? Opnieuw, je kan hierbij een keuze maken, maar je moet die wel consequent toepassen.

  In die context raad ik het artikel over de zeges van Merckx en Van Looy in WAAIERS 3.2 ten zeerste aan.
  Patrick

  Opmerking

  Bezig...
  X