Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging.

Doping,ergenis en kunstschilders

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Weergeven
Clear All
nieuwe berichten

  Doping,ergenis en kunstschilders

  Naar aanleiding van mijn zoekwerk naar de “Prix Barden” ooit gewonnen door de renner Dangla kwam ik op het spoor van een vroeg dopingverhaal.

  De Engelse renner Charley Barden was een ooit geroemd en bekend atleet met een massa supporters. Zijn carrière kwam tot een spijtig einde doordat hij andere renners beschuldigde van de dood van een wielrenner door hun roekeloos rijden.

  Maar laten we beginnen met het dopingverhaal. In 1895 reed men in Catford (GB) wedstrijden in opdracht of met sponsoring van kettingen Simpson (la Chaîne à levier Simpson) de zogenaamde Chain Matches.

  Renners die de Simpson kettingen gebruikten (onder contract) kwamen uit tegen deze die andere materialen gebruikten. Dit om te bewijzen welk materiaalontwerp het beste was.
  Ook in Duitsland organiseerde men dergelijk wedstrijden.

  Jimmy Michael (de dwerg genaamd, wegens zijn kleine gestalte) een beroemdheid in de toenmalige wielerwereld nam het op in een wedstrijd tegen Barden. 15.000 toeschouwers waren aanwezig op deze wedstrijd. Michael kreeg bij de start een drankje van zijn coach en manager Choppy Warburton. Dat drankje bekwam hem blijkbaar niet al te best. Tijdens het rijden viel hij zelfs van zijn fiets, zo slecht ging het. Hij stapte op en vertrok in de verkeerde richting al dan niet onder invloed van het drankje. Hij gaf Warburton de schuld van zijn gedrag natuurlijk.

  Barden zelf was ook geen heilige. Hij was blijkbaar betrokken bij het fixen van wedstrijden, maar dat is niet echt bewezen.

  Hij reed na vele omzwervingen samen met Bert Harris, zijn vriend, eveneens een bekend renner op paasmaandag 1897 op de baan in Aston in Birmingham. Harris viel, kwam met zijn hoofd op de cementen baan terecht en stierf op 21 april zonder nog bij het bewustzijn te komen.
  Barden beschuldigde de anderen in de race dat zij de oorzaak waren dat Harris gevallen was. Om de renner de kans tot overwinnen te ontnemen reden ze tegen zijn voorwiel met de fatale afloop tot gevolg. Er kwam een onderzoek van “The National Cyclists Union” maar men beschuldigde Barden van leugens. De fans waren verdeeld en dat maakte een einde aan zijn carrière in Engeland.

  Hij verhuisde dan maar naar Parijs en reed daar met regelmaat en succes. Vermoedelijk is de Prix Barden naar hem vernoemd, maar daar ben ik nog niet uit.

  Choppy Warburton met zijn zwarte flesjes ging de geschiedenis in als de verstrekker van doping.

  Beroemd waren ze indertijd wel, niemand minder dan de Franse schilder Toulouse-Lautrec tekende in een voorstudie van een affiche voor de “Chaîne Simpson” Jimmy Michael samen met Choppy.

  Google alle namen van dit verhaal maar eens en je komt een ganse reeks rariteiten over de steeds complexere wereld van het wielrennen te kennen.

  Op de tekening zie je de renner Jimmy Michael en achteraan Choppy die “iets” uit zijn tas aan het halen is. Let ook op de Simpson ketting van de fiets van Jimmy.
  Toegevoegde bestanden

  #2
  dag Frans
  Hierover is thans een boek verschenen:

  DE FIETS VAN LAUTREC. DE EERSTE DOPINGAFFAIRE UIT DE GESCHIEDENIS. 24,95 E.
  Auteur: Jan Boesman. Formaat: 13,5 x 21 cm. Paperback. 384 Pag. Geïllustreerd.

  Opmerking


   #3
   Was die Choppy Warburton ook niet de man achter de broers Linton?

   Opmerking

   Bezig...
   X