Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging.

Stephanus (Steef) Veger

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Weergeven
Clear All
nieuwe berichten

  Stephanus (Steef) Veger

  In het lange item over "doden in de wielersport" vermeldt F.Nauwelaerts ook de Nederlander Stephanus (Steef) Veger, begin november in een koppelkoers in het Gentse Kuipke (ik veronderstel dus dat dit de traditionele ploegkoers op 11 november was?). Deze renner is echter niet terug te vinden op de Wielersite, noch op Mémoire du Cyclisme. Wie kan er iets meer over vertellen?

  #2
  Zou begin november 1936 gebeurd zijn.

  Opmerking


   #3
   Stefaan Veger, geboren in Amersfoort in aug. 1913.

   Viel in het Kuipke in een Ploegkoers op 1 nov. 1936.
   Bij de valpartij waren ook De Blauwer en Grysolle betrokken.

   Overleed een week later, waarschijnlijk 7 of 8 nov.

   Groeten
   BVB

   Opmerking


    #4
    Zie ook de krantenartikels die ik mailde.

    Opmerking


     #5
     Volgens de krantenartikels waarover Jan het heeft, heeft zijn doodstrijd drie dagen geduurd. Hij is dus wellicht op 4 november gestorven.

     Opmerking


      #6
      In de Nederlandse pers bleef het noodlottige ongeval van Stephen Veger evenmin onvermeld. Hieronder volgen een aantal citaten (in ouderwets Nederlands).

      “De jonge Amersfoortsche wielrenner Veger heeft op de wielerbaan in Gent een ernstige val gedaan, zoodat hij in het ziekenhuis moest worden opgenomen. Veger kwam uit in een koppelwedstrijd, In een der sprints lag hij in tweede positie toen de man, die voor hem ging, omhoog reed en hem dusdanig hinderde, dat hij viel. Anderen tuimelden over hem heen. Bloedend uit neus en mond werd Veger opgenomen en naar het ziekenhuis vervoerd, waar een ernstige schedelbreuk werd geconstateerd. Veger was vannacht nog buiten kennis.” (De wielrenner Veger ernstig verwond, De Graafschap bode van maandag 2 november 1936).

      “Zondag jl. kwam zoals gemeld, de bekende Nederlandse wielrenner Stephen Veger uit Amersfoort tijdens wedstrijden op de winterbaan te Gent ten val, waarbij hij een zware schedelbreuk opliep. Woensdagmiddag is Veger tengevolge van zijn ernstige verwondingen in het ziekenhuis te Gent overleden. Veger is 22 jaar oud geworden.” (De renner S. Veger overleden, Nieuwe Tilburgsche Courant van donderdag 5 november 1936).

      “Onder zeer groote belangstelling is gistermiddag op de Katholieke begraafplaats te Amersfoort teraardebesteld het stoffelijk overschot van den dezer dagen, tengevolge van een noodlottigen val op de Gentsche wielerbaan, om het leven gekomen 22-jarigen wielrenner S. Veger. Onder de belangstellenden waren vele collega’s van den overledene. De Ned. Wielren Unie was vertegenwoordigd door den heer Welle. Tevens waren aanwezig vertegenwoordigers van de Belgische wielerwereld onder wie we opmerkten den directeur van het Antwerpsche sportpaleis. De baar werd grafwaarts gedragen door leden van de Amersfootsche wielervereeniging de “Pedaalridders”. Het graf was met vele kransen bedekt. Aan den groeve werd het woord gevoerd door den directeur van het Antwerpsche sportpaleis en door een bestuurslid van de “Pedaalridders”. Een zwager van den overledene dankte, namens de familie, voor de betoonde belangstelling.” (Teraardebestelling wielrenner S. Veger, Het Vaderland van 8 november 1936).

      “Antwerpen 7 november. Tien duizend toeschouwers verheven zich van hun plaatsen toen bij den aanvang van de speaker in treffende bewoordingen het zoo droevig verscheiden van onzen landgenoot Stefaan Veger herdacht en een minuut van doodsche stilte hing in de sport-arena waar Veger zoovele successen had behaald. Het was een grootse hulde van een vreemde sportnatie aan den jongen renner, die juist begonnen was aan het beklimmen van de hoogste sportladder, die ongetwijfelde door hem zou bereikt zijn geworden. Nimmer werd wellicht een loopbaan zo ruw afgesneden als van deze sympathieken Amersfoortschen renner, wiens nagedachtenis bij alle sportmensen in eere zal blijven.” (Sportpaleis Antwerpen, Stefaan Veger herdacht, Limburger Koerier van 9 november 1936).
      Laatst bewerkt door imanse; 25.11.2017, 19:38.

      Opmerking

      Bezig...
      X